November 06, 2015

Sweetree Restaurant

Bismillah.

Entry about makanan lagi.
Today, we went dining at Sweetree, Ampang.
Kedai makanan Korea, and Halal.

Gambar dari sini
We never went here.
Tapi few friends went there, and dorang suggest makanan Korea sini sedap.
My hubby pun tak pernah makan makanan Korea.
But the best part is, he want to try on.
Menu makanan tak sempat snap,
Tapi muka musykil tengok menu ada la. Hahaha.

Pura-pura candid.
Makanan hari ni ----->

Momey kannn.
I think those Koreans suka sangat makan sayur.
I can see sayur in everything.
Dont forget to try Kimchi.
Ada macam-macam jenis nya.
Gambar x snap sebab lahap.
Tapi pinjam gmbar orang jap.


And weol order satu plate ayam. Ayam goreng spicy.

Ok, perut super full.
Pas makan, boleh bergambar sambil pakai Hanbok.
Pakaian tradisional Korea. Macam dalam drama Korea tu.

Nah, muka bawak budak tapi tersembunyi dek Hanbok.
Hahaha. Sesi bergambar sampai bosan.
Then kitorang terus balik. Penat wuh.
Bye-bye makanan~

October 12, 2015

Sekeping Serendah

Bismillah,

This October, we went Sekeping Serendah.
Booking can be made here: Sekeping Serendah
And best map I found online: 

Journey to here not that susah.
Just use highway arah utara, and exit at Serendah.
From there, less than 20 minutes dah sampai Sekeping.
But, a gentle reminder, off road condition.
Salah masuk jalan, nanti balik kena tukar absorber. Hihi.

Ok, sampai gate. Tunggu caretaker datang.
Setelkan full payment, Then he will lead you to the room.
And sila curi nafas banyak-banyak kali.
Sebab our room, ya Allah, tinggi. Kena mendaki.
And paling seram, curam gila jalan.
Jangan pakai kasut tapak licin.
Konfem menangis takda lagu nanti.

Bilik kami.


.........
Best part is, tempat ni sangat secluded.
Not even gerai can be found.
We brought our food.
Will start barbeque at 6pm.
.........
Bbq view from verandah.

Kambing bakar. Nomnom~
Kitorang bawak makanan macam nak makan 3 4 orang.
Padahal duduk nye 2 orang je.
Siap bawak bekal utk sarapan lagi.
We love food. Definitely!
..........
Full view of our stay.





Santek sangat kannn.
I love this place.
Serenity. Tenang dikelilingi kehijauan,
I wish to come back.
..........
Surround the ground, ada pool.

..........
Konsep minimalis.
And don't worry. Even though seat dia made of mesh wire.
You will be surprise how comfy it could be.
.........
Till we meet again Sekeping Serendah.

October 05, 2015

Lasagna

Bismillah.

Mengigau nak try buat lasagna.
Sebab kalau beli pun kena cas paling murah RM10 sebekas.
Jadi, this time nak try buat sendiri.

Actually, hari tu gugel terjumpa satu resepi mudah ni.
So, sharing dari tuan belog > sini

Bahan-bahan yang diperlukan :

(A)
Prego Sos Tomato
Cendawan butang
Daging / Ayam Kisar
Bawang
Black pepper & Oregano

(B)
Susu Segar / Full cream
Planta
Tepung gandum
Keju Cheesdale

(C)
Kepingan lasagna San Remo
Keju Mozarella / Pizza Topping Emborg

Langkah-langkah :
1) Buat Sos Tomato
~ Bawang besar hiris dadu
~ Cendawan butang hiris halus
~ Tumis bawang merah hingga layu
~ Masukkan daging / ayam kisar. Masak hingga warna berubah taw
~ Masukkan setengah botol. Kalau beli yang kecil, terus masukkan semua ya
~ Masukkan cendawan yang dihiris nipis tadi
~ Tunggu sebati. Jangan lupa masukkan sedikit serbuk oregano, garam & black pepper
~ Ketepikan

2) Buat Sos Keju
~ Panaskan planta 2 sudu dalam kuali
~ Masukkan 2 sudu tepung gandum. Pada awalnya mungkin akan
berketul tapi terus je kacau hingga sebati
~ Masukkan susu segar 200ml
~ Bila bahan sebati, masukkan 2 keping keju cheesedale
~ Jangan lupa masukkan sedikit garam

3) Susun-susun
~ Rebus kepingan lasagna hingga lembut dan tos
~ Lapiskan dalam loyang pembakar
~ Letakkan Sos Tomato, Kemudian Sos Keju & Pizza Topping / Keju Mozarella
~ Lapiskan lagi dengan kepingan lasagna dan seterusnya hingga memenuhi loyang tadi
~ Lapisan paling atas sekali mestilah Keju Mozarella / Pizza Topping

4) Bakar !
~ Bakar pada suhu 180 celcius, selama 40 minit
~ Biarkan sejuk seketika dan makan !

Tuan tanah tak sempat snap gambar sebelum
Bila dah separuh makan baru tersedar. Hahaha

Secara overallnye, resepi ni paling mudah nak ikut.
Dan hasilnya memang tak mengecewakan.
Sedapnya makan.

September 21, 2015

My Thumb

Bismillah.

*graphic content warning

Bila ada kat dapur, macam-macam insiden boleh jadi.
And this one is unexpected.
Tapi solely my fault.
Orang nak belah buah letak dulu atas papan landai.
Ini letak kat jari. Kesudahannya, memang jari kena luka.
Luka dalam pulak tu. Huhuhu.
*Nanges sesorang
Pastu kena pegi klinik. Doktor cakap senang je.
"Ni kena jahit."
Lagi la nak nanges. Hidup lama dah, tak pernah kena bius.
Tak pernah kena jahit.
Tapi bila fikirkan balik. Pengalaman tu.
Bukan selalu akan dapat. Hahaha.
Ni gambar sepanjang ibu jari berjahit.
Sampai lah dah bukak jahitan.
Duration : 9 to 21 Sep 2015

Fresh wound.


Masa nak buka stitches.

Final dresing.
And now, recovering stage
Insyallah.